Een zondagse linktip zonder geluid en zonder letters. Dat kan natuurlijk ook. Op deze aardbol kan je namelijk realtime zien hoe de grote windstromen over de aardbol bewegen, momenteel in onze contreien kan je beter spreken van jakkeren. Dat kan natuurlijk ook. Maar steeds hoor je de wind.
Bij deze bewegende beelden serveert AAALandje uiteraard een passende podcast:
ANALYSE Met zijn Antwerpse ambtgenoot Bart de Wever komt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam met een bijzonder verzoek aan de douane: controleer elke inkomende koelcontainer met fruit uit Latijns-Amerika op cocaïnesmokkel. Want die misdaad ontwricht beide havens. Nu al is er kritiek onder experts: dit is grotesk. Politieke podcast AAALandje rekent het na.
De ananassen op de foto hebben geen relatie tot de beschreven drugssmokkel in dit verhaal. credit
Dat is een kolfje naar de hand van de AAALandje podcast, bekend van Rekenen Met Hugo. En wij zochten toch al naar een haakje om eens aandacht te besteden aan seizoen 2 van Cocaïnekoorts, gemaakt door een van de beste verslaggevers bij NRC Handelsblad: Jan Meeus. Na een succesvolle eerste serie over Ridouan Taghi is nu een Rotterdamse coke-importeur hoofdpersoon: Piet Costa (die eigenlijk Roger heet, maar dat is een lang verhaal, en dat ga je horen).
Piets reputatie ken je al: hij is de man achter de ‘martelcontainers‘ die de politie in 2020 ontdekte in Wouwse Plantage. Geluiddicht tegen het schreeuwen van een slachtoffer vastgebonden in de speciaal daarvoor geïnstalleerde tandartsstoel. Het dorpje vlak onder Roosendaal ligt zo’n beetje halverwege Rotterdam en Antwerpen, die twee havens zijn de cocaïnekades van West-Europa, legt Meeus uit in de eerste drie delen van de serie (woensdag komt de nieuwe). Lees ook bij de politie zelf over het bijzondere Encrochat-onderzoek, vermoedelijk wereldwijd de meest succesvolle nieuwe opsporingsmethode van de afgelopen tien jaar. En dat Made in Holland: van IRT naar triple-A. De martelcontainers zijn een tastbaar bewijs dat die inspanningen van de politie niet uit de lucht komen vallen: zo zie je ze in misdaadseries op Netflix niet eens. Hier wel, maken we speciaal voor vrienden van de show.
Dit filmde een lid van het arrestatieteam dat de martelcontainers oprolde (c) politie
Aboutaleb en ananassen
Dat in de Rotterdamse (en Antwerpse) haven de afgelopen jaren steeds meer en steeds grotere zendingen met cocaïne worden onderschept, gaat hand in hand met de onstuimige groei van de Europese import van ananas, bananen en andere tropische vruchten uit Latijns Amerika. Dat gaat allemaal via de lage landen, in koelcontainers voornamelijk. Dat is niet allemaal vanwege de drugs. In aflevering 3 legt Jan Meeus uit dat in Costa Rica vooral de ontwikkeling van een superzoet ras ananas de reden van de groei is. Piet Costa noemen ze Costa omdat hij Rica werd in het ‘Zwitserland van Midden-Amerika’.
In aflevering 3 belanden je oren in Cocaïnekoorts zo op een Costaricaanse ananasfarm, waar de containers worden nagelopen op voor smokkel geprepareerde zijwanden. Het is een routine, en juist dat verraadt hoe groot de drugssmokkel is.
Constante goederenstroom
De koelcontainers gaan zo snel mogelijk de vrachtschepen op, die er 15 dagen over doen om naar Rotterdam te varen. Dat is praktisch voor de drugskartels die willen smokkelen, want die hoeven niet weken op een boot te wachten. En door het constante ritme valt smokkelwaar ook minder snel op.
Costa Rica was dan ook een van de landen die Aboutaleb en Bart de Wever onlangs bezochten tijdens een werkreis, op zoek naar samenwerking en inzichten om wat te doen aan de ongebreidelde smokkel, die tot geweld en ondermijning leidt.
Vorig jaar werden er recordhoeveelheden cocaïne uit Zuid- en Centraal-Amerika in beslag genomen: 90 ton in Antwerpen en 70 ton in Rotterdam. De burgemeesters noemen het in hun brief “een voorlopig triest record”. Volgens deskundigen vormen de drugsvondsten slechts het topje van de ijsberg.
Waar begin je, als je hier iets wil tegen beginnen? Beide burgemeesters presenteerden bij de Vlaamse omroep VRT een serie voorstellen
De burgemeesters willen met hun premiers gaan praten over de aanbevelingen in de brief. Zo willen ze de samenwerking met Colombia, Panama en Costa Rica versterken, om zo drugshandel “bij de bron” aan te pakken.
Een van de andere aanbevelingen is om criminele geldstromen en netwerken in kaart te brengen, samen met politie en justitie in de bron- en doorgangslanden. De burgemeesters pleiten ook voor betere samenwerking op Europees niveau in de strijd tegen drugscriminaliteit.
De controle opschroeven, wat Aboutaleb betreft naar 100 procent.
De douane houdt zich nog even op de vlakte over de haalbaarheid hiervan. Maar Aboutaleb meldt dat momenteel slechts 1 procent wordt gecontroleerd. Dat is een afweging tussen economie, veiligheid en haalbaarheid, en in de BV Nederland kies je dan al snel voor efficiency. Al was het maar omdat de haven van Rotterdam die snelheid gebruikt als unique selling point bij het verleiden van verladers.
Aboutaleb
Die haven is van de gemeente, dus het wil wat zeggen dat Aboutaleb dit voorstelt. De timing is allerminst bijzonder: over een maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen.
Is het een pr-stuntje voor de verkiezingen dan? Daar is de bekendste burgemeester van Nederland groot mee geworden, is een rode draad in zijn biografie, ongeautoriseerd en daarom extra goed geresearcht door Elisa Hermanides en vriend van de show Ruben Koops. Want reken maar dat grote blunders benoemd zouden worden door Aboutaleb, die zelf niet mee wilde werken aan het boek. Dat bleek de auteurs al snel na aanvang van een lange serie interviews met mensen uit zijn omgeving. Aboutaleb liet zich her en der bijpraten over waar de de nieuwsgierigheid van beide journalisten (Parool) naar de bijzondere levensloop van de Marokkaan die zich de ballen uit de broek leerde in zijn huisje in de Haagse Molenwijk, waar hij als gastarbeider integreerde in de polder.
Koop dit boek, en koop het hier, want dan komt een ongeëvenaard groot deel van de opbrengst ten goede aan fijne en oprechte journalstiek. Dat is een triple-win situatie: jij een goed boek, de auteurs elk hun deel en wij krijgen ook wat commissie, euro's die we goed kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de hosting te betalen. Daardoor krijgen we allemaal weer een leukere en betere podcast. En daardoor gaan beide auteurs misschien wel weer inspiratie voor een nieuw boek vinden. Een vliegwiel, kortom. Doen!
Nu we toch aan het promoten zijn: het klapstuk van dit topic is een stukje zelfpromotie, want bij AAAlandje zijn we gek op rekenen. Check bijvoorbeeld deze aflevering van Rekenen Met Hugo, starring onze MinPres:
Welnu, met de bierviltjesrekenmachinerie van AAALandje kijken we graag eens naar dit plan. Want ons viel in de uitvoerige berichtgeving meteen één detail op: nergens staat vermeld om hoeveel containers het gaat, die gevuld met ananassen en bananen allemaal doorgelicht zouden moeten worden op Colombiaans vlugzout.
De NOS heeft het over alleen al 880 ton aan bananen per jaar, maar daarmee zijn we er niet. Bovendien wordt natuurlijk ook zulk fruit elders van de boom gehaald. Gelukkig heeft het CBS in 2019 een uitgebreide briefing gemaakt van de groei van de import via koelcontainers, met allerlei uitgewerkte statistieken.
De getallen die we hier gebruiken voor de schatting, komen dan ook allemaal van het Centraal Bureau voor Statistiek. Hier vind je ze.
Elke minuut een nieuwe container
Dat de rekenmeesters in Den Haag-Leidschenveen hun vak verstaan, blijkt wel uit het omrekenen van al die grote getallen tot iets waar je als leek nog een voorstelling bij kan maken. Want 1000 kilo bananen, dat zie je niet voor je. Dat maakt het CBS tastbaarder door het om te rekenen: elke 70 seconden wordt een koelcontainer gelost.
Nu is lang niet elke koelcontainer gevuld met fruit, en al helemaal niet ananas uit Costa Rica of Colombiaanse bananen. Maar uit deze landen plus Panama -dit zijn de drie landen die beide burgemeester bezochten in Latijns Amerika- kwamen in Nederland in 2018 al 800 duizend ton containergekoeld fruit aan. Dat is elke 17 minuten een verse container.
En dat zijn alleen de bananen.
Meloenen en ananas in dat jaar deden opgeteld ook een slordige 250 duizend ton. Als je dat omrekent, zijn deze drie vruchten uit enkel deze drie landen samen al goed voor gemiddeld elke 12 minuten een koelcontainer.
Daar snuffelt een drugshond natuurlijk nooit tegenop, al was het maar omdat de containers natuurlijk niet los worden vervoerd. Aboutaleb stelt dan ook voor om techniek te gebruiken, zoals kunstmatige intelligentie. Maar algoritmes en andere AI-modellen zijn juist zo geliefd omdat ze helpen voorkomen dat je élke container moet doorlichten. Ze berekenen welke je er uit moet pikken, omdat algoritmes bijvoorbeeld afwijkingen ontdekken in bepaalde goederenstromen.
Gelukkig maar. Want alles controleren is onhaalbaar volgens Kaj Hollemans, die als VWS-ambtenaar jarenlang werkte aan het drugsbeleid.
Voordat ze klaar zijn met al die controles, is al het tropische fruit verrot.
De oproep van Aboutaleb lijkt dus verdacht veel op Rekenen Met Hugo: hoog inzetten en dan zien hoe ver je komt. Dat klinkt goedkoop, maar bij zo’n ingewikkeld vraagstuk -de kwaliteit van de BV Nederland versus de openbare orde, en dat dan omringd door nietsontziende criminelen- is het misschien wel de aanvliegroute die het meest oplevert.
Laaghangend fruit zal er in overvloed zijn, we zijn benieuwd hoeveel daarvan het koppel Ahmed & De Wever op hun dienstreis is tegengekomen. Bij de journaals mochten ze van de aankondiging van de brief in ieder geval al minutenlang de vruchten plukken.
Dat laatste is dus typisch Aboutaleb, wisten we uit het nu ook door jou te kopen boek
Over de gaswinning in Groningen wordt wat afgefakkeld, maar uit de Verenigde Staten komt een heel ander geluid. Daar vertellen klimaatwetenschappers dat met een techniek uit de Groningse gaswinning kan klimaatverandering voorkomen, doordat gigantische lekken van methaangas op te sporen. Ze denken de opwarming van de aarde binnen een jaar of tien zelfs te kunnen keren, en dat tegen lage kosten.
AAAlandje Groen Moet Je Doen Macroklimaatredderij
Dat geven wij graag door namens onze vrienden alsmede podcastscollega’s van de Center for Investigative Reporting in Emeryville, California. In een aflevering van Reveal over de rol van methaan in broeikasproblematiek komt Nederland er dankzij Den Haag én Shell verrassend winning uit. Voor een ngo die zich op dit gas heeft gestort, was de verkenning van de gasvelden rond Slochteren zelfs een heus Eureka-moment (in het Nederlands heet dit een Aha-erlebnis).
Methaan is een broeikasgas dat veel meer impact heeft dan CO2 op de opwarming van de aarde, omdat het als een zwaardere deken bovenop de atmosfeer blijft hangen, wel 90x zo impactvol is dit volgens wetenschappers.
Van alle methaanbronnen in de wereld blijkt volgens Reveal zo’n 4 procent afkomstig te zijn uit allerlei vormen van lekken in de productieketen, van de gaswinning tot in de cv-ketel of het fornuis. Alleen al in Amerikaanse gaswinningsstations zijn met het gebruik van drones zoveel dit soort lekkages in kaart te brengen, dat het ongezonde overschot in de atmosfeer kan worden verkleind. En omdat methaan na 12 jaar is opgelost uit de lucht (dat is weer veel sneller dan C02), kan na die tijd al een verkoelend effect op de aardse temperaturen worden verwacht, zegt methaanlekonderzoeker Daniel Zavala van het Environmental Defense Fund, een ngo.
One study he worked on shows how clean the industry can be. Scientists flew over clusters of gas equipment in the Netherlands and found very little methane leaking.
Over Daniel Zavala
Dit is het gevolg van meer aandacht voor de impact van de gaswinning in onze polder.
Dit is nog eens goed nieuws voor wie niet met zwaar gemoed wil gaan easyjetten, vind je niet? Investeer in de toekomst van onbevangen onderzoeksjournalistiek op vriendvandeshow/aaalandje
The difference, Daniel said, is that the Netherlands has strict methane rules, so to drill there, companies like Shell have to use cleaner technology.
Ontvang direct topstukken van Nederlandse inlichtingendiensten bij een donatie.
Hoe dat werkt? Bij het overvliegen met speciale meetapparatuur zijn de methaanlekken als grote rode vlekken op de kaart te zien. “It’s November 2020, and Riley’s crew is heading to McKittrick, one of Chevron’s oil fields in California’s San Joaquin Valley, an area known for farming and energy production. Over 16 days they spot an enormous amount of methane. When the team spies a big plum, they send the geographic coordinates to the state.”
Die geeft de staat door aan herstelbedrijven en de eigenaars van de installaties. In de helft van de gevallen wordt binnen een dag het lek gevonden en gedicht. Het gas kan dan worden verwerkt, en later verkocht als consumentengas.
Het kost wel geld, en daarom lobbyden de oliebedrijven tegen verplichte lekkagecontroles. Regels werden door Trump geschrapt. Maar onder Joe Biden heeft het klimaat nieuwe prioriteit gekregen. Toch zijn de nieuwe regels er nog niet.
The science for tracking methane leaks has come so far so fast. Scientists like Riley Duren are offering world leaders a rare opportunity to do something that could help slow down climate change in a decade. The question is, will the leaders take them up on it?
We have enough data to say that the premium gas is significantly dirty. That we know. Using that gas would be contributing in a major way to speeding up global warming.
Elizabeth Shogr…:
Daniel’s a senior scientist with the Environmental Defense Fund, an advocacy group that’s taken the lead on methane. One study he worked on shows how clean the industry can be. Scientists flew over clusters of gas equipment in the Netherlands and found very little methane leaking.
Met deze techniek uit de Groninge gaswinning willen Amerikaanse klimaatwetenschappers de opwarming van de aarde keren
Daniel Zavala:
And it makes you wonder, if that’s possible, why don’t we see this replicated in all these other places?
Elizabeth Shogr…:
The difference, Daniel said, is that the Netherlands has strict methane rules, so to drill there, companies like Shell have to use cleaner technology.
Daniel Zavala:
But the most important thing is it became very clear that no one needs to reinvent the wheel here. The technology is available and it’s already being used.
Elizabeth Shogr…:
And yet, methane concentrations in the atmosphere grew faster last year than at any other time since scientists started measuring.
Daniel Zavala:
I think it’s a little bit frustrating and scary that we have this extremely limited time frame to do something about it and all we see is that action is not happening as fast as it should be. And every new data point we collect, it sort of points that we should be acting even faster.
Drie factchecks over ze vairoes, vorige week van de site geplukt van EU vs. Disinfo, de EC-onderafdeling die op fake nieuws jaagt, vooral tegen Poetin.
Oordeel zelf hoe ze zijn opgedroogd, met de kennis van nu. In de koppen beschrijven we de gebruikte manipuleermethode.
Non-denial by denial
kinderachtig
Verkeerd citaat kapotchecken is ook EU vs. Disinfo
AAA-EU vs Disinfo
Nepnieuws bespreken we diepgaander, onder meer in deze aflevering, en deze. Abonneer je alsjeblieft, in je favo podcast app.
Niemand leest sneller dan iedereen samen, zeker als het om verse regeerakkoorden gaat. Dit hebben mensen al voor jou uit het nieuwe regeerakkoord gevist aan opvallende voorstellen en maatregelen. Van suikertaks tot xtc-op-recept. Voor de duiding vandaag: Thomas Kirchner, hun man bij ons van de Süddeutsche, in het Nederlands.
Het zijn geen goedkope plannen. De coalitie accepteert een hogere schuld en leent tientallen miljarden voor woningbouw, stikstof, klimaat etc pic.twitter.com/EfxHkELrlm
Structurele bezuiniging van 5 (VIJF) miljard op de zorg over paar jaar
Zeer forse investeringen in democratische rechtsorde, klimaat, kansengelijkheid en bestaanszekerheid. Daar staat tegenover: Na corona bezuiniging op zorg.
Coronaparagraaf? Moehahaha (o en verpleegkundigen moeten langer werken)
Dit is alles wat er in het #coalitieakkoord staat over de coronacrisis. Geen afspraken over bijvoorbeeld (uitsluiten) 2G of vaccinatieplicht. pic.twitter.com/eVxjm5nmEL
#EU#migratie in #Regeerakkoord: Koersen op maximum aantal migranten p.j. + Kopgroep gelijkgezinde lidstaten als hervorming EU asielbeleid niet snel genoeg gaat of bij nieuwe crises. EU afspraken herkomstlanden: Hulp + Legale migratie in ruil voor terugdringen illegale migratie.
Het asielbeleid zit Europees muurvast, en dat is te zien in de ambities van het nieuwe kabinet
#regeerakkoord: wat D66 binnenhaalt op klimaat, lijkt VVD te hebben binnengehaald op migratie: 'richtgetal' voor aantal migranten per jaar, strengere grensbewaking, minder stapelen van asielprocedures, ongewenstverklaring voor uitgeprocedeerden). Maar…
Een ongewenstverklaring lijkt wel op de terugkeer van strafbaarstelling illegaliteit.
Alleen samen krijgen we stikstof onder controle
'We brengen natuur en landbouw in balans door de transitie naar kringlooplandbouw voort te zetten op het terrein van voer, mest, bodem, pacht, dierenwelzijn en daarbij behorende innovaties'. Coalitieakkoord, hoofdstuk over Landbouw, Natuur en stikstof (zonder inleiding): pic.twitter.com/Y5ayHdLd3b
Boer en uitgekocht? Zwem met AAAlandje in je geld:
Eigen navel eerst
9. Opvallend genoeg bijna niets over China en Rusland (over bijvoorbeeld Nord Stream 2), alleen dit vage verhaal: 'Door de opstelling van landen als China en Rusland en de sterkere focus van de VS op Azië moeten we onze vrijheid, veiligheid en welvaart actiever beschermen'
Kijk nou, Amsterdamse onderwijsagenda heeft blijkbaar op tafel gelegen bij schrijven #regeerakkoord 😎 Ga uitvoering scherp in de gaten houden. Mooie zinnen opschrijven, is één ding. Echt het juiste doen om grote ongelijkheid in onderwijs en samenleving op te lossen, een tweede. pic.twitter.com/ljbR8FpalK
De toeslagen worden afgeschaft. Maar hoe willen de coalitiepartijen dan de vergoeding van de kinderopvang verhogen? Wat voor naampje gaan ze er aan geven? Vergoeding? Overheidsbijdrage? pic.twitter.com/Xw1LEWi1OA
#regeerakkoord : bestuurlijke vernieuwing.Voorstellen commissie-Remkes over Parlementair stelsel “worden (verder) in behandeling genomen”. Constitutionele toetsing wordt “ter hand” genomen. Positie lokaal bestuur wordt “bezonnen”. Verder niets concreet in dit akkoord op dit thema
Het woningtekort is één van de grootste opgaven van deze tijd. Voor het CDA is #volkshuisvesting het enige juiste antwoord op een doorgeschoten woningmarkt. Het nieuwe kabinet investeert flink. Zeer tevreden met het resultaat op wonen. Aan de slag!🏗🏡
CDA bundelt de woonparagraaf van het nieuwe regeerakkoord maar vergeet het afschaffen van de ‘jubelton’
Maar tot die tijd mag je bij mama blijven wonen met behoud van uitkering
Kinderen kunnen langer bij hun ouders blijven wonen zonder dat dat de hoogte van een uitkering beïnvloedt. Kostendelersnorm geldt pas bij ouder dan 27 jaar. #formatie#coalitieakkoord#rutte4
Grote energieverbruikers moeten meer CO2-heffing betalen
Coalitie gaat groene industriepolitiek op basis van "stevige, bindende maatwerkafspraken". Zo komen er bindende maatwerkafspraken met de 10 tot 20 grootste uitstoters. "Wederkerigheid" is daarbij het uitgangspunt. De CO2-heffing, bovenop de ETS-prijs, wordt verhoogd. 1/2 https://t.co/th88h3oBf1
Ooit een VVD’er horen juichen over rekeningrijden?
BOVAG-voorzitter @HanTenBroeke over Betalen naar Gebruik in het regeerakkoord: "het huidige autobelastingsysteem is oneerlijk, remt vergroening en maakt de koper afwachtend." https://t.co/cWh9Yhd0fm
Of er genoeg elektriciteit is voor al die warmtepompen, is nu nog de vraag. Het kabinet maakt geld vrij voor het verbeteren van de infrastructuur van nieuwe wijken, daar zal mogelijk ook voor energietekorten een potje te vinden zijn.