https://aaalandje.nl

Verboden griepvergelijking ineens top-of-the-Bill: wat moet big tech nu?

Social media verwijderden het afgelopen jaar veel berichten waarin de impact van het coronavirus werd vergeleken met een zware griep. Maar dat gebeurt opvallend genoeg niet wanneer Bill Gates de griepvergelijking maakt.

Vorige week gaf hij een interview aan Fareed Zakari, de visionair-filantroop die miljardair werd als oprichter van Microsoft heeft een boek uitgegeven en promoot dat ook wel elders. Hoe voorkomen we de volgende pandemie, is de titel. Eén fragment uit het interview van een uur (hier in z’n geheel te zien) trekt wereldwijd aandacht:

Fragment uit het interview

Verbod op griepvergelijking door rechter bevestigd

Het verbod van onder meer Google en FB op het via hun platformen vergelijken van covid-19 met influenza is in Nederland aangevochten bij de rechter, door Kamerlid Van Haga en Blckbx.tv. De rechter stelde in deze zaak Google in het gelijk rondom de censuur, vlak voor de verkiezingen gepleegd.

Ook omdat de Kamervideo gedeeltelijk, en niet in zijn geheel, is opgenomen in de Interviewvideo, is het verwijderen van de Interviewvideo in overeenstemming met het Covid-beleid van YouTube en dus niet in strijd met de overeenkomst. Met de gedeeltelijke weergave van de Kamervideo wordt de bepaling uit het Covid-beleid overtreden waaruit volgt dat het niet is toegestaan Covid-19 op een lijn te stellen met griep. Juist is dat de belangrijkste uitlating in de Kamervideo, zoals eisers terecht hebben aangevoerd, uit de mond van [directeur infectieziektenbestrijding RIVM] van het RIVM komt (“Dan kom je inderdaad op percentages zoals u die ongeveer noemt”) en is het RIVM de lokale autoriteit waarnaar Google zich richt bij de uitvoering van haar Covid-beleid, maar hierbij ontbreekt belangrijke context, doordat een belangrijke aanvulling met compenserende informatie van [directeur infectieziektenbestrijding RIVM] die hij na die uitlating heeft gedaan, is weggelaten (zie hierna onder 4.15). In het licht hiervan heeft Google terecht mogen menen dat ook hierom de Interviewvideo in strijd is met haar Covid-beleid.

Overweging 4.6 uit deze uitspraak

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft de afgelopen jaren ook de media als ‘goed doel’ ontdekt voor haar filantropie. Een kritische beschouwing (zonder konijnenholen) is te vinden bij de Columbia Journalism Review.

‘Gemiddeld gezin betaalt €50 per jaar voor water in supermarktvlees’

Leveranciers van vleeswaren en verse vis voor supermarkten gebruiken allerlei trucjes om die waren zwaarder te maken tegen weinig kosten. Zo wordt in supermarktvlees soms water ingespoten of de vis met behulp van chemicaliën zo geprepareerd dat die vocht vasthoudt. Dat kost een gemiddeld gezin jaarlijks 50 euro teveel, aldus Velzeboer

In de supermarkt kocht Velzeboer bijvoorbeeld 520 gram vis, maar uit de verpakking woog die veertig gram minder, vertelt hij in de nieuwste aflevering van de podcast AAALandje. Hoe dat kan zonder dat consumenten een plasje water zien, legt hij ook uit.

Velzeboer doet niet alleen onderzoek in de winkels, maar ook op productielocaties zelf. Zo werd hij in Duitsland ooit beroemd als ‘Professor Pangasius’.

Volgens Velzeboer betaalt een gezin door deze voedselfraude per jaar ruim vijftig euro teveel. Hoe dat kan zonder dat consumenten een plasje water zien, legt hij uit in onze podcast. Wij zijn niet de enigen die het boek belichten: bij Pointer van KRO-NCRV lezen we dat hij bijna 90 monsters kocht en altijd ondergewicht constateerde. Bij Follow the Money gaat hij breder in op voedselfraude.

Beeld: Google Shopping

Velzeboer doet niet alleen onderzoek in de winkels, maar ook op productielocaties zelf. Voor eigen rekening reisde hij diverse malen naar Vietnam om daar ter plekke de kwaliteit van de kweekvis te onderzoeken. Velzeboer: “Pangasius is voor de handel en verwerking een fijne vis want mooi wit en bijna graatloos, maar veel onderzoek naar de kwaliteit werd er eigenlijk niet gedaan. Ik ging op eigen houtje naar Azië en schrok me een hoedje.”

Supermarktvlees


In Vietnam ontdekte Velzeboer dat de kweekvijvers een rommeltje zijn, waar gebruik wordt gemaakt van allerhade bestrijdingsmiddelen. “De vis is op zich al van matige kwaliteit en wordt hier zeker niet beter van,” aldus de voedingsmiddelentechnoloog uit Zeewolde. 


Zakken landbouwgif tegen onkruid staan her en der op het terrein verspreid en regen spoelt dat gif zo de vijfers in, waar het verdwijnt in de maag van de modderkruiper die Pangasius is. Zijn schokkende conclusies leverden hem in de Duitse pers de bijnaam ‘Professor Panga’ op. In Nederland doopte hij Pangasius om tot prutvis waar je beter vanaf kunt blijven. 


Import voeding via België

Binnen de EU stuitte Velzeboer op grote verschillen bij het importeren van voedingsmiddelen. Zo controleert de Rotterdamse haven heel streng, maar is dat in het Belgische Oosteinde een heel stuk relaxter, zo legt onderzoeker Velzeboer uit in de podcast AAALandje. Geen wonder dus dat Albert Hein veel gebruik maakt van die haven. 
Velzeboer speelt graag met taal en introduceerde in zijn boeken diverse nieuwe woorden. Eerder kwam prutvis voorbij, maar ook klooivoedsel en voedselbombardement zijn van zijn hand. Op zijn website vind je veel informatie over voeding en voedselfraude. Ook vind je daar handige hulpmiddelen, zoals de ‘klooivoedselmatrix’ en ‘voedselvergiftigingsmatrix’. IJsbrand Velzeboer is ook vaste informant van het KRO-NCRV programma ‘de Keuringsdienst van Waarde’. 


‘Leugens op je bord’ is de titel van het nieuwe boek van IJsbrand Velzeboer en dat is vanaf 22 februari 2022 bij iedere boekwinkel te verkrijgen. 

Velzeboer schrijft zelf veel en graag op zijn eigen site.

LINKTIP Zo de wind waait, waait je jasje

Een zondagse linktip zonder geluid en zonder letters. Dat kan natuurlijk ook. Op deze aardbol kan je namelijk realtime zien hoe de grote windstromen over de aardbol bewegen, momenteel in onze contreien kan je beter spreken van jakkeren. Dat kan natuurlijk ook. Maar steeds hoor je de wind.

Bij deze bewegende beelden serveert AAALandje uiteraard een passende podcast:

Wie zijn die mensen, die Nederland bewapent in Oekraïne?

In Nederland roepen ministers Kaag en Hoekstra als partijleiders om het hardst dat hun D66 en CDA ook lokaal niet met ‘extreem rechts’ gaan regeren. Daarbij doelen ze op FvD en PVV. Maar in Oekraïne bewapent het kabinet intussen lieden die openlijk sympathiseren met nazi Duitsland.

Luister hierboven het Oekraine segment van de podcast

Dat is niet heel gek, legt Roy uit in de podcast, want Oekraiense milities die zich bewapenen tegen een Russische inval, hebben hun bruine sympathieën nooit onder stoelen of banken hoeven steken. Opvallend is ook dat de milities zoals het Azov-bataljon westerse media op bezoek krijgen, die bijvoorbeeld filmen hoe burgers worden voorbereid op de strijd. “Echte lieverds“, schertst Roy. Intussen viert de propaganda hoogtij, want de tanks van Poetin staan echt niet vlak achter de grens in de Donbas geparkeerd.

De NOS meldt vandaag dat de ministerraad -behalve pang pang-roepende soldaten- van alles beschikbaar stelt aan Oekraiense defensie.

Nederland gaat militaire goederen leveren aan Oekraïne. Dat heeft het kabinet besloten in de ministerraad. Het gaat om scherpschuttersgeweren met munitie, gevechtshelmen, scherfvesten, radars en detectoren voor het opsporen van grondmijnen en zeemijnen.

Het kabinet geeft hiermee gehoor aan het verzoek van Oekraïne om militaire steun. De geleverde goederen voldoen volgens het kabinet aan de EU-regels voor wapenexport.

Als Oekraïense militairen instructies of opleidingen nodig hebben om met het Nederlandse materieel om te gaan, dan geeft Defensie deze buiten de Oekraïense grenzen. Er gaan geen militairen naar Oekraïne voor gevechtshandelingen of andere acties.

NOS

Further listening advice: deze podcast waaruit je al een fragment hoorde in de show.

De Panga Detective: voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer onthult de trucjes van de levensmiddelenindustrie

Triple-A Shownote superlinkjes shortlist

In deze aflevering is IJsbrand Velzeboer onze hoofdgast, die komende week het boek Leugens op mijn bord presenteert. We praten met hem over de heropening van de cafés, aerosole viruswolken door handendrogers en koortslippen bij je biertje. En wat je er tegen kan doen. Maar ook over zijn zoektocht naar de oorsprong van de pangafilets in de supermarkt. Snel raapte hij het gif van de vijverbekken.
Klooivoedsel, noemt Velzeboer het manipuleren van voedsel met stofjes of processen die nooit op een etiket belanden. Hij kan het op afstand ruiken, maar ook zien. “Als je vlees gaat keuren, dan ga je met een slager. Die weet op welke fratsen hij moet letten.”

Sommige verhalen uit zijn boek kan je al lezen, op de zeer boeiende site van zijn bedrijf Scientanova.

‘Ons desinfectiemiddel bevalt uitstekend, wij gebruiken dit al jaren.’ Dit is een kreet die mij de kriebels bezorgt en regelmatig in de oren klinkt. Vanuit mijn ervaringen met het hygiënisch ontwerpen van procesapparatuur in de voedingsmiddelenindustrie ben ik veel risicogebieden tegengekomen waar mogelijk bacterieresistentie kan ontstaan.

IJsbrand Velzeboer

Uit Seizoen 3

Koop hier IJsbrand Velzeboers vorige boek Ons voedselbombardement

Voedseltechnoloog IJsbrand Velzeboer strijdt tegen klooivoedsel met zijn nieuwe boek Leugens op je bord. Maar niet alleen bij voedselproducenten fileert hij slecht werk. Wat staat Nederland in de kroegen en restaurants te wachten na de pandemie? Verder: het kabinet geeft in Oekraïne helmen en scherfvesten aan…. Ja,  goede vraag: wie zijn die mensen? Dat weet Roy.

Shownotes: Tisjeboyjai tekent voor de opener, met freesound en Lina.

De triple-a podcast over politiek

Mobiele versie afsluiten