https://aaalandje.nl

Coronaschisma: Van Haga uit FvD, verder zonder Baudet

Tweede Kamerlid Wybren van Haga heeft zich afgesplitst van Forum voor Democratie, samen met Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat gebeurt een week nadat Thierry Baudet afgrijzen wekte door de Dodenherdenking aan te grijpen voor kritiek op het coronabeleid.

Van Haga staat al maandenlang vooraan in de debatten over de pandemie, en wist daarmee veel voorkeurstemmen te bemachtigen. Doordat hij hierin opviel met kritische benadering van bijvoorbeeld RIVM-cijfers, werd hij een waar stemmenkanon. Hij eindigde maar net achter Baudet bij het tellen van de voorkeurstemmen.

Op Twitter plaatste het Haarlemse Kamerlid, dat enkele jaren geleden uit de VVD werd gezet, een algemene verklaring.

Waar Van Haga de feiten voorop stelde en probeerde dingen te bereiken voor bijvoorbeeld de horeca, stelde Baudet de afgelopen weken steeds meer vanuit de emotie de lockdown aan de kaak. Vorige week ging hij volgens velen te ver, door te stellen dat de in 1945 herwonnen vrijheid vorig jaar door Rutte werd afgeschaft. Vooral het gebruik van de huisstijl van het comite 4 en 5 mei schoot mensen in het verkeerde keelgat.

Baudet moest door Van Hage verexcuseerd worden, nadat hij een schouderklopje uitdeelde, terwijl andere Kamerleden vrezen dat hij corona heeft (gehad). Na een liederlijke met wijn overgoten nacht in de fractieburelen zouden enkele FvD’ers ziek zijn geworden van covid-19, kwam afgelopen week in het nieuws.

Het is de vraag wat FvD kiezers nu zullen doen, de aanhang van Van Haga kan wel eens groter zijn dan bij de stembusuitslag bleek. Hij werd namelijk in de laatste dagen voor de verkiezingen gedwarsboomd door Twitter en Youtube. Zo werd onder meer een interview met Blckbx tv offline gehaald van YouTube. Reden waren uitspraken van Jaap van Dissel in een discussie in de Kamer met Van Haga.

Maar hij werd ook op andere manieren gedwarsboomd door de sociale media, onderzocht AAAlandje rond de verkiezingen in maart. Daarover uitgebreid deze aflevering: